Lamborghini Estoque konsepti, markanın 2008 Paris Otomobil Fuarı için hazırladığı dört kapılı ve dört koltuklu bir tasarım çalışmasıydı. OopsCars sayfasının kalıcı bağlantısında 2012 yılı bulunsa da galerideki otomobil, üretime çıkan bir 2012 modeli değil, Paris’te sergilenen 2008 konseptidir. Lamborghini, geniş bagaj alanı ile dört ayrı koltuğu markanın alçak ve geniş gövde diliyle birleştiren bu otomobili gelecekteki olasılıklardan biri olarak tanıttı.
Lamborghini Estoque Konsepti ve Paris 2008
Üreticinin basın kitinde Estoque, uzun aks mesafesi, alçak tavan çizgisi ve geniş iz açıklığıyla tanımlanıyordu. Dört kapılı gövde, önde fakat ön aksın gerisine yerleştirilen motor düzeni ve sürekli dört tekerlekten çekiş için hazırlanmıştı. Lamborghini aynı belgede otomobilin üçüncü bir model serisi için seçeneklerden yalnızca biri olduğunu, o tarihte Estoque ya da başka bir üçüncü seri hakkında üretim kararı alınmadığını açıkça belirtiyordu.
Bu yaklaşım, iki koltuklu Gallardo ve Murciélago’dan farklı bir kullanım düzeni öneriyordu. Estoque dört ayrı spor koltuk, geniş açılan kapılar ve birkaç parça bagajı alabilecek bir yük bölmesiyle tarif edildi. Lamborghini’nin daha sonra seri üretime taşıdığı farklı gövde yaklaşımı için Lamborghini Urus, markanın başka bir gelecek çalışması içinse Lamborghini Terzo Millennio konsepti OopsCars arşivinde yer alıyor.


Dört Kapılı Gövde ve Temel Ölçüler
Lamborghini Estoque konsepti 5.150 mm uzunluğa, 1.990 mm genişliğe ve 1.350 mm yüksekliğe sahipti. Aks mesafesi 3.010 mm olarak açıklanmıştı. Bu ölçüler, otomobilin dar cam alanı ile çok alçak tavanını uzun bir kabin ve geniş gövde üzerinde topluyordu. Ön bölümde 22 inç, arkada 23 inç jantlar kullanılması da ön ve arka görünüm arasındaki oran farkını belirginleştiriyordu.
| Özellik | 2008 Paris konsepti |
|---|---|
| Uzunluk | 5.150 mm |
| Genişlik | 1.990 mm |
| Yükseklik | 1.350 mm |
| Aks mesafesi | 3.010 mm |
| Ön jant | 22 inç |
| Arka jant | 23 inç |
Ön tasarımda V biçimli merkez düzeni, iki büyük hava girişi ve aralarında küçük bir spoyler bulunuyordu. Bi-Xenon ve LED teknolojili farlarda Y biçimli gündüz aydınlatma imzası kullanılmıştı. Yan profilde yükselen omuz çizgisi, belirgin marşpiyel hattı ve ön çamurluk arkasındaki hava çıkışı öne çıkıyordu. Arka bölümde yatay LED lambalar, geniş ağ kaplı alt açıklıklar ve düz bagaj yüzeyi gövdenin genişliğini vurguluyordu.



Kabin Düzeni ve Ekranlı Kokpit
Kabinde dört bağımsız koltuk ve ağırlıklı olarak Nappa deri döşeme öngörülmüştü. Sürücünün önündeki geniş LCD ekran, klasik yuvarlak göstergeleri andıran bir görünüm ile dijital sunum arasında seçim yapılabilecek biçimde tarif ediliyordu. Orta konsol, ön panelden kol dayamaya kadar kesintisiz uzanan yüksek bir yapıdaydı. Basın kitinde üst sınıf ses sistemi ve arka koltuk eğlence sistemi de konsept donanımları arasında sayılmıştı.
Gövdenin yalnızca 1.350 mm yüksekliğinde olmasına karşın 3.010 mm aks mesafesi, dört koltuk için uzun bir iç mekân yerleşimine imkân veriyordu. Lamborghini, bagaj bölümünü birkaç golf çantası ya da hafta sonu yükü için yeterli alan sunacak şekilde tanımlamıştı. Bu ifadeler konseptin üretici sunumuna aittir; seri üretim otomobilinde doğrulanmış donanım veya kapasite verisi değildir.


Motor Seçenekleri ve 2012 Beklentisi
Lamborghini’nin 2008 basın kitinde güç aktarma sistemi kesin bir seri üretim özelliği olarak sunulmadı. Olasılıklar arasında Gallardo LP 560-4’teki on silindirli motor, bu motordan türetilebilecek turbo beslemeli bir V8, hibrit modüllü V8 ve yüksek performanslı TDI sayılıyordu. Ön orta motor yerleşimi ile sürekli dört tekerlekten çekiş ise konseptin teknik mimarisinin temel parçaları olarak anlatılmıştı.
Autocar’ın 6 Kasım 2008 tarihli haberinde projenin onaylanması hâlinde 2012 döneminde satışa çıkabileceği aktarılıyordu. Ancak bu bir dönem beklentisiydi; kesinleşmiş model yılı, fiyat listesi veya müşteri otomobili teknik föyü değildi. Lamborghini’nin kendi açıklaması, üretim kararının henüz alınmadığını söylüyordu. Bu nedenle Lamborghini Estoque konsepti için 2012 ifadesi bir seri üretim versiyonundan çok, o yıllarda konuşulan olası takvimi yansıtır.
OopsCars Değerlendirmesi
Galeri, 5.150 mm uzunluğundaki 2008 gösterim aracını hem stüdyo hem fuar ortamında belgeliyor. 22 inç ön ve 23 inç arka jantlar, Y biçimli far grafiği, ön çamurluk arkasındaki hava çıkışı ve yatay arka lambalar dış tasarımın en net görülen ayrıntıları.
Kabin karesi geniş LCD gösterge alanını, açık renk Nappa deri yüzeyleri ve yüksek orta konsolu gösteriyor. Güç ünitesi seçenekleri yalnızca olasılık olarak açıklanmış, üretim kararı verilmemiş olduğu için bu otomobil 2012 seri üretim sedanı değil, 2008 Paris konsepti olarak değerlendirilmelidir.